Klinik Pilates Nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyonda tamamlayıcı olarak kullanılan klinik pilates’ eklem ağrılarından duruş bozukluklarına kadar birçok rahatsızlıkta hastaya fayda sağlıyor. Pilates özünde fizik tedavide uygulanan yöntemlere benzemekte olup pilates egzersizleri fizik tedavi sonrası ağrıyı azaltmaya, işlevleri iyileştirmeye ve kasları güçlendirmeye de yardımcı oluyor.

Pilatesi ‘sıkılaşma’ya yönelik egzersizler bütünü olarak tanıyoruz. Oysa doktor gözetiminde uygulanan klinik pilates, duruş bozukluklarından eklem ağrılarına kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Kronik bel, boyun ve sırt ağrısı ile duruş bozukluğu gibi durumlarda tedavinin kalıcı olması için klinik pilatesin büyük önem taşıyor ve klinik pilates artık standart fizik tedavinin ardından tamamlayıcı olarak kullanılıyor. Herhangi bir hastalığı veya şikayeti olmayan, yalnızca egzersize başlamak isteyen sağlıklı bireylere de muayene sonrasında klinik pilates uygulanabilir. Yumuşak doku romatizması hastaları ve obezite hastaları da pilates ile tedavilerini destekleyip kalıcı sonuçlar elde edebilirler, 30 – 60 yaş arası uzun yıllar hareketsiz kalmış kişilerde kas-iskelet sistemlerini geliştirmek için pilates programına dahil edilebilirler.

Masa basında ve bedenen çalışanlar için önemli

Tüm günü masa başında geçiren ofis çalışanlarında, omurganın yanlış kullanımı nedeniyle oluşan sırt ve bel ağrılarında da klinik pilatesin kullanılabilmektedir, ancak, pilatesin uzman olmayan kişilerin yanlış yönlendirmesi ile bu kişiler ciddi zararlar görebilirler.. Klinik pilatesten en yüksek faydayı sağlamak için egzersiz programına düzenli devam etmek gerekmektedir. Masa başında çalışanlarda sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü büyük önem taşımaktadır. Omurgayı ve vücut mekaniğini doğru kullanmak ile ofis ergonomisine de özen göstermek gerekmektedir.

Kişiye özel programlar uygulanıyor

Klinik pilateste bir seans yaklaşık 60 dakika sürmekte ve programın etkili olabilmesi için en az dört hafta boyunca, haftada iki-üç gün devam edilmesi gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta çalışmaların pilates konusunda eğitimi olan uzman kişiler ile yapılmalı ve klinik pilates programının bir doktor ve fizyoterapist eşliğinde, hastanın sağlık sorununa özel planlanlanmalıdır.